Ås produksjonslab AS

Produserer flytende, ikke-sterile legemidler og handelsvarer etter forskrift om tilvirkning av legemidler i apotek.

1987: Opprettet som produksjonsavdeling i Ås apotek

2003: Skilt ut og skiftet navn til Ås produksjonslab

2018: Solgt til Curida Holding AS

Kilde: Ås produksjonslab

Stort sett alle norske apotek hadde et lite laboratorium hvor de produserte forskjellige legemidler helt frem til midten av 1980-tallet da reglene for ­produksjon av legemidler ble strammet inn.

— Mange apotek avviklet da egen­produksjon, og for å sikre disse apotekene tilgang på de apotek­produserte lege­midlene ble det opprettet en ordning med fem ­produksjonsapotek, som hadde tillatelse til å ­produsere legemidler for lagerhold og salg til andre apotek via grossister. Ås apotek som var under ­etablering, fikk oppdraget med å fremstille flytende ikke-sterile legemidler, forklarer Gro ­Noraker, produksjonssjef og tidligere daglig leder på Ås produksjonslab.

Les også: Ås produksjonslab ønsker å bli sett

Ordningen ble opprettet av myndighetene, men Apotekforeningen fikk ansvar for den og eierskap til produktene fra Ås produksjonslab. Dette ansvaret har blitt ivaretatt av datterselskapet Serviceproduksjon siden det ble opprettet i 2001.

Variert produksjon: Produksjonen til Margaret Hansen, som her passer på fyllelinjen med Badeolje, og de andre på Ås produksjonslab er ikke gigantisk, men den er svært variert.

På Ås siden 1987

Apoteker Kjell-Erik Andersen hadde noen år tidligere fått konsesjon på Vestby apotek, og i 1987 flyttet han apoteket til Ås.

— Og da ble denne bygningen her bygget til det formålet å romme det nye apoteket og ­produksjonsavdelingen. Her oppe i tredje etasje var det apotek­teknikerlinje for Ås videregående skole. Så det var et ­kombinert farmasibygg.

I 16 år ble produksjonsavdelingen ­drevet som en avdeling av Ås apotek. Da kom ­apotekreformen, og apoteket ble kjøpt av det som nå er Boots apotek. De var ikke interessert i produksjonsavdelingen som da ble solgt til Serviceproduksjon.

— Det var i 2003 bedriften fikk navnet Ås ­produksjonslab AS, og fra 2003 til 2017 var vi eid av Serviceproduksjon.

Les også: Salget av desinfeksjonsmiddel økte 400 prosent på én dag

Trygg norsk eier

I 2018 kjøpte Curida Holding AS bedriften. Samtidig tok Curida på seg råvareleveransene og analyse­tjenestene produksjons­laben tidligere kjøpte av ­Sanivo Pharma, som da avviklet sin virksomhet i Norge. Da ble også ny daglig leder Ørjan ­Leiknes ­Apeland ansatt.

Han skryter av hvor stabilt bedriften har ­drevet i alle år og understreker at eierskiftet ikke umiddelbart betyr store endringer.

— Curida Holding er en trygg eier fordi de er norske, og de er norskeid, så det gjør at de og vi tenker mye det samme om dette med beredskap og at det er viktig med norsk produksjon, poengterer han.

Administrerende direktør i Curida Holding, Leif Rune Skymoen, slår fast at de har kjøpt bedriften for å satse videre, og det skal skje i Ås (se også artikkel side 14).

— Overordnet handler det om at vi ønsker å bygge en større norsk legemiddel­produsent, og Ås er en fabrikk som har levert kjempebra i mange år og som har teknologier som likner på de vi har på vår fabrikk i Elverum, forklarer han.

— Og så er det litt morsomt, fordi fabrikken i ­Elverum ble bygd av Apotekforeningen i 1974, og mange av de produktene som er i Ås har vært i Elverum på ett eller annet tidspunkt for noen tiår siden. Det er mye ­felles historie mellom det som nå er fabrikken Curida ­Elverum og Ås produksjonslab.

Les også: Apotekproduksjon kan være redningen under kriser

(Publisert i NFT nr. 4/2020 side 11.)