— Det er så viktig for oss som bor her ute på Stokkøya at vi har en nærbutikk som har dette tilbudet om utlevering av reseptmedisiner fra apoteket. Det er godt å slippe å kjøre de tre milene inn til Åfjord, og denne løsningen er spesielt viktig for dem som ikke kjører bil selv, sier Lillian Svenning (75).

Lavt honorar og høy service

Svenning bruker fire–fem ulike typer medisin. Når hun trenger påfyll, benytter hun seg som regel av muligheten for å hente medisinene på nærbutikken på Stokkøya i Trøndelag. Da ringer hun apoteket, og kan hente medisinene på Coop Marked Stokkøya samme dag eller dagen etterpå. I tillegg til prisen på medisinen, må hun betale kr 62,- i frakt og det myndighetsregulerte kommisjonærhonoraret på kr 18,75.

— Det er vanlig å betale for tjenester, så denne prisen er helt grei, mener Svenning.

Nedslagsfeltet til Coop Marked Stokkøya består av de rundt 350 innbyggerne på Stokkøya og Linesøya, i tillegg til båt- og hyttefolk. Butikkmedarbeider Nadja Luyten har spesialansvar for apotekvarer til medisinutsalget, og tar dessuten ofte imot pakkene med reseptpliktig medisin når de kommer med bussen fra Åfjord. Medisinpakker merket «kjølevare», går rett på kjølerommet, mens de andre pakkene legges mer tilgjengelig i hyllene bak kassen.

— Kontakten med Vitusapotek Åfjord er god. Kommisjonærhonoraret er ikke så høyt, men vi ser på dette som en viktig del av vårt totale servicetilbud. Vi kjenner de fleste av kundene våre godt og er veldig glad i dem. Mange av dem har sågar sin egen kaffekopp hengende på veggen inne i kaffekroken, forteller Luyten.

Rimeligere enn å kjøre til apoteket

Innbygger i Straum, Jarle Dalen, henter jevnlig medisiner på ­nærbutikken og har aldri opplevd at noe er feil i forsendelsen. Foto: Kristin RosmoLitt lenger nord på Fosen i Trøndelag har Jarle Dalen (83) kjørt den to kilometer lange turen fra huset sitt i Straum til Nærbutikken i Brandsfjord.


— Jeg bruker fire ulike medisintyper, og henter medisiner her på nærbutikken et par ganger i måneden. At det koster nærmere hundrelappen å få det tilsendt, er i alle fall rimeligere enn om jeg selv skulle kjørt til Åfjord, synes han.

Dalen legger dosett for den kommende uken hver søndag. Han har aldri opplevd at noe er feil i forsendelsen, og er godt fornøyd med informasjonen han får fra apoteket.

— Her forleden ringte de meg for å snakke med meg om den siste medisinen jeg har fått, som er blodfortynnende. De spurte blant annet om jeg hadde fått blåflekker. Sånn til å begynne med fikk jeg følelsen av at jeg var litt «under etterforskning», men skjønte jo raskt at dette handlet om riktig bruk av medisinen. Jeg synes det var litt av en service!

­Assisterende butikksjef Roger Gjessing hos Nærbutikken Brandsfjord mener han har gode rutiner for mottak og utlevering av medisinpakker. Foto: Kristin RosmoAssisterende butikksjef Roger Gjessing hos Nærbutikken Brandsfjord mener han har gode rutiner for mottak og utlevering av medisinpakker. Foto: Kristin Rosmo

 

Rundt 200 innbyggere sogner til Nærbutikken Brandsfjord i tillegg til noen turister og hyttefolk om sommeren.

— Vi mottar en til tre pakker fra Vitusapotek Åfjord nesten hver dag. Vi har gode rutiner for mottak og utlevering, og synes ordningen fungerer utmerket. Medisinpakker som skal stå kaldt, settes rett på melkekjøla. De andre pakkene har jeg her under kassa, sier assisterende butikksjef Roger Gjessing.

En lang tradisjon på «Enka»

Torhild Monkan er daglig leder på «Enka» på Bessaker. Hun har god kontakt med apoteket, og leverer i snitt ut fire til seks medisinpakker i uken. Foto: Kristin RosmoTorhild Monkan er daglig leder på «Enka» på Bessaker. Hun har god kontakt med apoteket, og leverer i snitt ut fire til seks medisinpakker i uken.

 

Landhandelen kalles bare «Enka». Egentlig heter den E. Hopstads Enke AS, men markedsføres som Matkroken i Coop-systemet. Butikken ligger på bryggekanten på Bessaker i Åfjord kommune, ytterst på Trøndelagskysten.

— E. Hopstads Enke ble navnet i 1889, da min oldemor ble enke. Jeg overtok driften etter min tante og onkel i 1997. Medisinutsalg og medisinpakker fra apoteket har vi hatt her i all min tid. Før det kom apotek i Åfjord, ble det sendt med Namsosbåten eller Hurtigruta fra Ilen apotek i Trondheim, forteller daglig leder Torhild Monkan.

Hun antyder at de i snitt leverer ut fire til seks medisinpakker i uken, hvorav noe er til dyrleger i området. Monkan har god kontakt med apoteket, og synes denne oppgaven går helt greit.

— Kjølevarer er godt merket, og vi setter det på kjølerommet frem til det blir hentet av den som skal ha pakken. Hvis det er sjelden gang er noe som ikke stemmer med egenandel eller noe sånt, er det jo vi som møter kunden som får høre det, men det løser seg alltid når kunden og apoteket ordner opp seg imellom, sier hun.

«Enka» tar kontakt: Bessaker-innbygger Sigurd Larssen får alltid beskjed fra noen på butikken når medisinen fra apoteket har kommet. Foto: Kristin RosmoBessaker-innbygger Sigurd Larssen får alltid beskjed fra noen på butikken når medisinen fra apoteket har kommet. Foto: Kristin Rosmo

En av kundene som ofte benytter seg av forsendelse av medisiner fra apoteket, er Sigurd Larssen (77). Han bruker fem–seks ulike medisintyper, og pleier å ringe apoteket for å be om forsendelse omtrent når han har igjen nok tabletter til en ukes forbruk.

— Da kan jeg hente det her på «Enka» etter et par dager. Jeg får alltid beskjed fra noen på butikken når medisinen har kommet hit. Jeg synes frakten er akseptabel. Det ville blitt dyrere hvis jeg skulle kjørt egen bil til apoteket i Åfjord sentrum og handlet der. Jeg har vært nødt til å bruke medisiner i mange år, men lever veldig godt med det. Jeg både padler kajakk og går daglige turer med hunden, blant annet i den nye Bessakertrappa opp til Vettan-toppen, forteller Larssen.

Kaffekroken på Coop Marked Stokkøya er et yndet treffsted for mange. Foto: Kristin RosmoKaffekroken på Coop Marked Stokkøya er et yndet treffsted for mange. Foto: Kristin Rosmo

(Publisert i NFT nr. 7/2023 side 30-33.)