Så fort NOU-en om apotek ble lagt frem, kastet leder i Norges Farmaceutiske
Forening (Farmaceutene), Urd Andestad, og rådgiver Hanne Sandberg seg i bilen for første del av sin tur rundt i hele landet for å presentere NOU-en til Farmaceutenes medlemmer og få innspill.

Før denne utgaven av NFT gikk i trykken hadde de rukket å holde møter i Trondheim og Molde og på veien kjøre innom en rekke apotek. De har pratet med mange farmasøyter om ny apoteklov, og Andestad synes de allerede har fått mye ut av norgesturneen som så vidt har startet.

— Det er mye engasjement og mange gode innspill, smiler hun.

LES OGSÅ: Apoteklovutvalget vil styrke apotek som faghandel

Utkontraktering vekker følelser

Farmasøyter er nysgjerrige på hva som kommer til å skje, og hva eventuelle lovendringer vil bety for dem. Mange har også klare meninger om forslagene i utredningen. Foreløpig er det kanskje forslaget om å åpne for utkontraktering av oppgaver som vekker følelser.

— De ønsker å holde tjenestene på ett sted og under apotekers direkte kontroll, konstaterer Andestad som er fullstendig enig og som kom med dissens til forslaget sammen med et mindretall i komiteen som laget utredningen.

Se hovedpoengene i NOU-en og Farmaceutenes dissenser her: Ny NOU om apotek i korte trekk

Farmaceutene trenger gode innspill

De to fortsetter turneen som ender i Kristiansand 29. mars. Det blir også et digitalt møte som alle kan delta på den 27. februar.

Andestad håper å møte enda flere medlemmer på de kommende møtene. Det er viktig at farmasøyter er bevisst det som skjer og det som vil påvirke arbeidssituasjonen og faget deres i årene fremover.

I tillegg trenger Andestad og Sandberg hjelp til å vite hva de bør ta tak i når de etter hvert skal skrive høringsuttalelse til NOU-en.

— Vi trenger gode innspill fra medlemmene våre og oppfordrer alle til å dele tankene sine, sier Andestad.

LES OGSÅ: Apotek-NOU: Apotekforeningen misfornøyd, LMI fornøyd, Farmasiet gledelig fornøyd

(Publisert i NFT nr. 2/2023 side 24-25.)