Investormiljøet i legemiddelindustrien har vært en gutteklubb, og det har ført til at betydningen av kvinnehelse stadig har blitt undervurdert. Det sier Chief Commercial Officer i legemiddelfirmaet Organon, Susan Fielder, til Financial Times

— Jeg tror det faktum at de fleste investorene er menn ikke alltid hjelper. Vi kan ikke anta at folk forstår hva vi mener fordi de faktisk tenker at det er en nisje, sier hun på ft.com

LES OGSÅ: Utvikler en p-pille som tas én gang i måneden

Smal definisjon av kvinnehelse

Investorene har ofte antatt at kvinners spesifikke helsebehov har vært begrenset til reproduktiv helse, mens vanlige autoimmune sykdommer og hjertelidelser kan treffe kvinner mye hardere eller på andre måter. 

— De fleste definerer kvinnehelse veldig smalt. De glemmer det faktum at 50 prosent av befolkningen vår er kvinner med spesifikke behov og mangler, og vi står overfor ulikheter i helsevesenet, sier Fielder.

Norske farmasiforskere har fått internasjonale midler til å studere kvinnehelse: Førsteklasses farmasiforskning​​​​​​​

Stort samfunnsøkonomisk tap

Mangelen på oppmerksomhet på kvinners helse betyr at det har vært lite innovasjon i behandlinger for blant annet uønskede graviditeter, sykdommer som endometriose, som forårsaker alvorlige menstruasjonssmerter og symptomer på overgangsalder. Alle tre kan påvirke evnen til å være i arbeid og vil ha stor betydning for økonomien. Den amerikanske kampanjen Women's Health Matters anslår at en investering på 300 millioner dollar i kvinnehelseforskning kan gi en avkastning på 13 milliarder dollar i reduserte helsekostnader og forbedret produktivitet.

Fielder mener det burde være en no brainer for myndigheter å investere I kvinnehelse på grunn av den positive økonomiske effekten. 

Organon er en spinoff av Merck og er det første større legemiddelfirmaet som satser på kvinnehelse. I pipelinen har de blant annet et medikament for endometriose i et tidlig stadium, utstyr som brukes til hysterektomi, og biosimilarer for brystkreft og osteoporose, som påvirker langt flere kvinner enn menn.