Instafarmasøytene har siden mai 2022 jevnlig postet tips og informasjon om legemidler og helse på Instagram. Det siste halvåret har følgerbasen vokst betraktelig, og det kommer daglig innspill og positiv respons. Likevel kom det som en stor overraskelse da de i fjor høst fikk beskjed om at de var semifinalister i Vixen Awards litt over ett år etter at de startet som sosiale medier-ferskinger.

— Vixen var ikke noe man en gang hadde tenkt tanken om, og når det tikket inn en melding fra selveste Vixen i starten av november om at kontoen var semifinalist, var det ganske uvirkelig, smiler farmasøyt og instagraminfluenser Torill Marita Andersen.

— Det var spontan og ekte glede når det budskapet kom, sier hun og legger til at nyheten selvsagt umiddelbart ble delt i en story på kontoen.

Andersen er til daglig leder i prosjektavdelingen ved Sykehusapotekene HF, men instagramkontoen er ikke tilknyttet jobben og noe hun gjør på fritiden. 

Gøy å skape oppmerksomhet for farmasien

Vixen Awards kårer Norges beste influensere og sosiale medier-profiler i 17 kategorier. Instafarmasøytene var nominert i den nyopprettede kategorien kunnskap og konkurrerte blant annet med kjente helse og vitenskapsprofiler som Kaveh Rashidi, som mange farmasøyter har blandede følelser til etter hans kronikk om humbug i apotek, Wazim Zahid og Inga Strümke. Instafarmasøytene strakk ikke helt til, og de tre nevnte gikk videre til finalen, men det legger ikke demper på gleden hos farmasøytene.

— Å bli semifinalist betyr mye, stråler Andersen.

— Noen har lagt merke til innsatsen man gjør og setter pris på det. I tillegg er det gøy at en farmasøyt kan være litt synlig i helseinfluenserverden!

Hun ser bare gledene i det og skal delta på prisutdelingen i en kjole designet og sydd for anledningen av en kollega. 

På dags dato har Instafarmasøytene 17 800 følgere. Noe som er godt bak de to legene Rashidi og Zahid, men godt foran KI-forskeren Strümke.

Farmasien har også sin egen KI-forsker. Les om henne her. 

Fem farmasøyter ville finne på noe

Historien til Instafarmasøytene startet tidlig i 2022.

— Vi var fem kolleger som hadde lyst å «finne på ett eller annet» og hadde litt idemyldringer rundt det. Det var apoteker ved Sykehusapoteket i Harstad, Airin Nordgård, som hadde ideen til å starte opp en instagramkonto, og Instafarmasøytene ble opprettet. Målet med kontoen er å spre hverdagsfarmasi for folk flest, forklarer Andersen. 

— Feil legemiddelbruk koster samfunnet store summer hvert år og påfører pasienter uheldige bivirkninger som kunne vært unngått. Hvis kontoen kan bidra til at folk er mer bevisst på egen legemiddelbruk både når det gjelder reseptbelagte og reseptfrie legemidler, er det verdt det. Selv om bidraget er en dråpe i havet.

 

Det var spontan og ekte glede når det budskapet kom.

Torill Marita Andersen

 

Etter kort tid falt mange fra, og Andersen og Nordgård sto igjen. Andersen som hele veien har vært hoveddrivkraften driver i dag kontoen alene. 

Instafarmasøytene beholder navnet med farmasøyt i flertall, med håp om at Airin klatrer opp på hesten igjen på et senere tidspunkt, sier hun.

LES OGSÅ: Farmasøyter må ikke bli utkonkurrert av doktor Google

Instafarmasøyt med høy puls

Å være instafarmasøyt er hektisk for en farmasøyt i full jobb som på fritiden også har tatt en bachelor ved NTNU. Ved oppstart av kontoen var alt nytt for dem, og verken Nordgård eller Andersen hadde kunnskaper om hvordan man lager innlegg eller tekster videoer.

— Læringskurven har vært bratt, og det har gått med en del tid for å finne ut av ting. Det er ganske mye arbeid i bakkant av en slik konto, mer enn man skulle tro, sier hun som har fått ekstra motivasjon av oppmerksomheten fra Vixen og den store mengden positive kommentarer.

— Det kommer mye god respons på kontoen og daglige tilbakemeldinger i innboksen fra følgerne. Jeg forsøker å svare de fleste, men dessverre blir det slik at det er vanskelig å rekke og svare alle.

Hun legger til at det også krever villighet til å by på seg selv, og hun bruker seg selv mye i innleggene. 

— Hele opplegget var til å begynne med en ut av seg selv opplevelse, og når første innlegg ble publisert var det skyhøy puls, svetting og nesten en følelse av hjerteinfarkt. Det var skummelt det!  Dette har virkelig vært å ta et gigantisk steg ut av komfortsonen, og nå går det heldigvis litt bedre, smiler hun. 

Andre farmasøyter på Instagram

Det er flere norske farmasøyter som prøver å spre farmasien på Instagram. Ingen er like aktive eller har like mange følgere som Instafarmasøytene, men det dukker jevnlig opp noe interessant eller morsomt på kontoene deres.

Her er noen av dem: