Etter tilsyn av Direktoratet for medisinske produkter (DMP) ble Farmasiet nektet å sende reseptfrie legemidler i posten. Farmasiet tok saken til retten og tapte. Farmasiet har nå anket dommen. 

— Vi er uenige i rettens konklusjon. Vi mener at dagens regelverk tillater levering av reseptfrie legemidler i ulåste postkasser. Derfor anker vi, sier Elisabeth Haug, administrerende direktør i Farmasiet i en pressemelding.

LES OSÅ: Nettapoteket Farmasiet tapte rettsak mot staten

Dommen fra Hordaland tingrett ga staten medhold, men uttrykte samtidig støtte til Farmasiets leveringsmetoder. 

«Retten vil bemerke at det er gode grunner for å vurdere å åpne opp for andre utleveringsmetoder, enn de som i dag er akseptert», står det i dommen. 

I vedtaket som er til prøving i saken, er det også lagt til grunn at det er sjelden noe kommer på avveie. Dette er i samsvar med Farmasiets egen erfaring. 

— I tillegg til at vi mener forbudet ikke har lovhjemmel, er vi opptatt at av et forbud mot bruk av postkasse har store negative konsekvenser. Det rammer blant annet forbrukere som ønsker å handle reseptfrie apotekvarer over nettet, uten å måtte oppsøke et fysisk apotek. Det rammer også de som bor i distriktene og har lang reisevei til nærmeste apotek, sier Haug. 

Legemiddelverket hadde et skuffende tilsyn av norske nettapotek i 2020 og 2021 hvor de konkluderte med at etterlevelsen av regelverket er lav hos nettapotekene. 

Regjeringen har tidligere varslet at den vil legge frem forslag til en ny apoteklov i løpet av 2024 eller 2025. Tidligere i vinter ba Farmasiet om et møte med politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet. Departementet har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

LES OGSÅ: Apotek-NOU: Apotekforeningen misfornøyd, LMI fornøyd, Farmasiet gledelig fornøyd