Nå kan alle farmasøyter gjøre en stor innsats for Ukraina
Farmaceutene og de andre europeiske farmasøytforeningene stiller sin farmasøytiske kompetanse til rådighet for Ukraina og oppfordrer alle farmasøyter til å støtte aksjonen Legemidler til Ukraina.
Krigen gjør at tilgangen på legemidler er dårlig i Ukraina, ikke minst er det vanskelig å skaffe spesialistlegemidler til sykehusene. Legemiddelkompetansen er lav hos de store humanitære organisasjonene, og selv om de har midler og får tilsendt kassevis legemidler, går mye til spille fordi ingen kan garantere for kvalitet, ekthet eller håndteringen.
— Det har vært et stort problem. Legemidler har bare blitt sendt i kasser, og ingen har hatt mulighet til å kontrollere det, sier generalsekretær i Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene), Greta Torbergsen.
— Nå har norske farmasøyter muligheten til å hjelpe krigsrammede i hele Ukraina, og ikke minst hjelpe alle sine farmasøytkolleger som daglig møter store utfordringer mens de utfører jobben og faget sitt. Her må alle bidra så det monner! slår hun fast.
Alle kan støtte aksjonen umiddelbart ved å vippse penger til 725318.
Skann eller Klikk på QR-koden for å gå direkte til Vipps og gi støtte.
Farmasøyter kan hjelpe der andre ikke kan
For å hjelpe ukrainerne på den måten farmasøyter kan best, startet den europeiske farmasøytforeningen Employed Community Pharmacists in Europe (EPhEU) hvor Farmaceutene er medlem og Torbergsen sitter i styret, en aksjon for å skaffe trygge legemidler til sykehus i Ukraina. Foreningene skal samle inn penger i alle EPhEUs medlemsland, så skal farmasøyter kjøpe inn og organisere transport av legemidlene på bestilling fra Ukraina.
— I denne aksjonen er det den farmasøytiske kompetansen som står i hovedsetet. Den er helt avgjørende, sier Torbergsen som kan fortelle at de store humanitære organisasjonene er lettet over at farmasøytmiljøet tar ansvar for noe de mangler kunnskap om.
— De store organisasjonene kan samle inn penger, men de har ikke farmasøyter som kan sikre legemidler. Det er en kompetanse de mangler, og de synes dette er en strålende idé.
Les også: Europeiske farmasøyter fordømmer angrepet på Ukraina
Enkeltfarmasøyter kan gjøre en avgjørende innsats
Norske farmasøyter har også mulighet til å bidra. De kan gi penger direkte, men enda viktigere er å fortelle kunder, familie og venner om innsatsen som det europeiske farmasøytmiljøet gjør og oppfordre dem til å bidra med penger. I samarbeid med Apotekforeningen blir aksjonens informasjonsplakat sendt ut til apotek over hele landet.
Apotek 1 og Boots deltar i kampanjen på sosiale og interne medier og apotekene hvor plakatene vil plassert ut.
— Det er ingen tvil om at behovene for medisinsk hjelp i Ukraina er enorme, og at det blir behov for hjelp i lang tid fremover. Vi synes det er flott at farmasøyter kan bruke sin ekspertise for å sikre også spesialiserte legemidler til sykehusbehandling av skadede i Ukraina gjennom Farmasøyter uten grensers arbeid i samarbeid med de andre solide organisasjonene som bidrar. For oss er dette midt inn i kjernen av det vi brenner for: Riktige legemidler til riktig pasient på riktig måte og til riktig tid, sier kommunikasjonssjef i Boots, Anne Margrethe Aldin Thune.
— Vi er alle berørt av situasjonen i Ukraina, og det har kommet mange private initiativ fra ansatte som vil bidra på hver sin måte. Som selskap bistår vi i tillegg med midler til Røde Kors i sitt humanitære arbeid for flyktningene, sier pressesjef i Apotek 1, Silje Ensrud.
Torbergsen håper alle apotekfarmasøyter hjelper til å sikre at plakaten får en prominent plass, men også at de informerer kundene om aksjonen.
— Jo fortere vi får samlet inn en stor sum, jo fortere får vi sendt av gårde første sending, understreker Torbergsen.
Alle kan støtte aksjonen umiddelbart ved å vippse penger til 725318
For mer informasjon se nettsiden til aksjonen: https://www.medicinestoukraine.com/NO
Legemidler til Ukraina
Aksjonen er foreløpig lansert i noen av EPhEUs medlemsland, og de andre følger tett etter.
Innsamlingen foregår i samarbeid med den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas som garanterer for at innsamlingen går riktig for seg og at pengene kommer dit de skal.
De store organisasjonene kan samle inn penger, men de har ikke farmasøyter som kan sikre legemidler. Det er en kompetanse de mangler, og de synes dette er en strålende idé.
Greta Torbergsen
Stort sett alle midlene som samles inn går til innkjøp av legemidler. Litt går til transport og et lite administrasjonsgebyr til Caritas. Bestilling og kontroll av legemidler gjøres av frivillige farmasøyter og organiseres av EPhEU og den internasjonale Farmasøyter uten grenser.
Et stort militærsykehus i Ukraina har ansvaret for å ta imot ønsker fra andre sykehus, levere bestilling til EPhEU og distribuere legemidlene i etterkant.
Plakaten for aksjonen finner du her. (JPG, 570KB)
En pandemi av bokser
Den store drivkraften for prosjektet er leder for den engelske fagforeningen for farmasøyter, Pharmacist Defense Assosciation (PDA), Mark Koziol, som for tiden også er generalsekretær i EPhEU. Han startet arbeidet da en representant for de ukrainske farmasøytene som er medlem i EPhEU spurte organisasjonen om hjelp.
I en artikkel i PDAs tidsskrift Insight skriver Koziol om arbeidet. Helsevesenet i Ukraina er sterkt presset under krigen og feltsykehus er etablert i telt, kjellere og butikker. Tilgangen på legemidler er dårlig. Samtidig har krigen utløst stor generøsitet blant folk over hele Europa og det har blitt samlet inn legemidler av alle slag som har blitt sendt sammen med andre hjelpepakker bestående av ting som klær, mat og leker.
«Disse generøse handlingene har blitt levert på den polskukrainske grensen, og uheldigvis har en pandemi av bokser oppstått i grenseområdene. De ankommer i lastebiler og i bagasjerommet på biler, og det har blitt vanskeligere og vanskeligere å håndtere disse donasjonene. I samtaler jeg har hatt med representanter for de polske myndighetene har de bedt om å oppfordre til å IKKE SENDE FLERE BOKSER.» skriver han.
Koziol beskriver også en situasjon med veldige organisasjoner som har penger til å handle legemidler for, men mangler kompetanse om håndteringen.
«Selv om det er krig, har det kommet eksempler på ukrainske sykehus som har måtte si nei til å ta imot legemidler siden det ikke var noen garanti for at de hadde blitt transportert innen et kvalitetsrammeverk, i riktige forhold, at de ikke var falske eller skadet på noen måte under transport.»
Han skal selv delta på den første leveransen når det endelig er samlet inn nok penger og innkjøpene er gjort. Allerede har han merket at innsatsen blir satt pris på.
«For to uker siden ba farmasøyter som jobber på et feltsykehus i Ukraina, med tårer rennende ned kinnene, meg overbringe en hjertelig takk til sine farmasøytkolleger i UK og over hele Europa.»