I 2016 var Kine Bergh Hvidsten ferdig på videre­gående og klar for å studere farmasi, men ­usikker på hvor hun ville gjøre det.

— Jeg tror det sto litt mellom Oslo og ­København, og så kom jeg fra osloområdet, hadde lyst til å komme litt lengre vekk og hadde hørt mye godt om København, og det var litt vanskelig å komme inn i Bergen, sier hun og tilstår at det ikke var et alternativ å flytte lengre nord.

— Jeg ville til en storby.

Les også: Helt fedt i Kongens by som masterstudent i farmasi

Fått et liv i København

Så ble det København, og det har hun på ingen måte angret på. Tvert imot liker hun seg så godt at hun ikke vil tilbake til Norge når hun nå er ferdig utdannet.

— Jeg trives med å bo i København og har fått meg mange gode venner og kjæreste, og ­ganske mange store legemiddelbedrifter ligger jo i ­København, så sånn sett er det mange arbeidsplasser og muligheter, sier hun tilfreds.

— Jeg har faktisk fått jobb nå. Jeg starter på ­mandag, sier hun med et stort smil.

Det er knapt et par måneder siden hun var ­ferdig, og som i Norge er jobbmarkedet ganske bra for ­farmasøyter, men hun synes likevel perioden uten jobb har vært litt stressende. Nå starter hun i ­pharmacovigilance-avdelingen hos Eli Lilly.

— Jeg gleder meg veldig!

Kine Bergh Hvidsten

Ikke så vanskelig med dansk

Bergh Hvidsten ser stort sett bare tilbake på gode minner fra studietiden. Hun fikk raskt grep på dansk og har aldri opplevd det som noe problem selv om folk ikke alltid skjønte hva hun sa og hun ikke alltid skjønte hva andre sa.

— Jeg prøvde liksom å finne noen mennesker som kanskje skjønte litt mer enn noen andre i ­starten, og jeg synes folk har vært veldig ­imøtekommende, sier den ferske farmasøyten og tror hun var heldig med klassen hun kom i.

Hun kjenner en norsk student som har lagt om helt til dansk, men selv har hun bare byttet ut noen ord.

I løpet av bachelorstudiet leverte hun noen ­oppgaver på dansk, og det gikk også greit.

— De syntes jo det var veldig mange morsomme skrivefeil i oppgaven, men jeg tror det var mer innholdet som telte, smiler hun.

Under masterstudiet har både undervisning og innleveringer foregått på engelsk, noe hun synes er like greit da nesten all litteratur helt fra ­bachelorstudiet uansett er på engelsk.

Les også: Lone Holst: Fra Danmark med kjærlighet til undervisning

Lange labdager og billig øl

Hun synes hun kom inn i et godt miljø nesten med en gang. Ikke minst på grunn av en fin ­studiestart med den danske fadderukevarianten styrt av rusveiledere (som i stor grad gjør mye det motsatte av hva navnet kanskje skulle tilsi).

— Det har vært veldig godt miljø sosialt, og det har vært viktig. Studiet er veldig hardt, så det har vært svært bra å ha gode venner rundt seg og vite at alle liksom har det like jævlig.

Ved siden av lange og tidvis harde dager på ­laboratoriet og lesesalen har livet som student i København vært godt.

— På fritiden som student så er det veldig billig øl i forhold til i Norge, København har svært mange gode bakerier, og det er mye sosiale ting som skjer i ­farmasimiljøet arrangert av studenter i helgene, og jeg har vært mye på museer; det er relativt billig for studenter.

 

Jeg er glad for at jeg begynte fra starten av og kom inn i et miljø.

 

Ta hele utdanningen i København

I de siste årene har det årlig vært en håndfull ­farmasistudenter som har tatt masterstudiet i ­København. Ikke mange andre nordmenn gjør det samme som Bergh Hvidsten og tar hele ­utdanningen i Danmark. Det er noe hun varmt anbefaler.

— Jeg er glad for at jeg begynte fra starten av og kom inn i et miljø, konstaterer hun.

Hun ser at det kan være et stort skritt å ta for en som akkurat er ferdig på videregående, men tror det skrittet egentlig er mindre enn det ser ut som fra Norge.

Les også: Københavns Universitet tar ikke lenger inn norske reseptarer

Kine Bergh Hvidsten

(Publisert i NFT nr. 1/2022 side 24-25)