Apoteket i Son har i flere år produsert Svanens vitaminkrem som selges i apotek over hele Norge med gammelt utstyr i en trang kjeller under apoteket. Farmasøyter og eiere, Are Egeland og Inge Tangen har lenge drømt om å utvide og satse. Tirsdag 23. mai kunne de endelig åpne et stort og nybygget produksjonslaboratorium vegg i vegg med apoteket. 

— Det har tatt noen år, sa en strålende fornøyd Egeland som er daglig leder for produksjonsavdelingen og ramset opp reguleringsendringer og tunge byggesaker som kreves for å bygge midt i velvernede og trange Son sentrum, og bygging av et komplisert bygg med mulighet for legemiddelproduksjon. 

— Det er utrolig at vi har kommet hit, lo han før han overlot æren for å klippe snoren til ordfører Tom Anders Ludvigsen som var like blid som Egeland til tross for at han hadde gips på begge hender etter en fallulykke.

LES OGSÅ: Apoteket i Son ble Best i Vestby

Apoteket i Son er mer enn et apotek

Ordføreren er glad for at apoteket satser. Det er viktig for kommunen på flere måter enn det rent økonomiske. Han oppfatter apoteket som mer enn et apotek. 

— Du møter Are og Irene og alle de andre med humør så det gnistrer, og det gjør jo at selv om det kanskje kan være tungt å komme inn på et apotek, så er det ikke det når du kommer inn her, sa han. 

— Derfor er jeg veldig glad for å få lov til å åpne den nye avdelingen.

GJENBRUK: Ordfører i Son kommune, Tom Anders Ludvigsen, og daglig leder på produksjonsavdelingen ved Apoteket i Son, Are Egeland, åpnet apoteklaboratoriumet ved å klippe samme snor som de klippet da de åpnet selve apoteket i 2005.

Ludvigsen synes det var spesielt moro å få klippe akkurat den snora på den nye produksjonsavdelingen.

— Den snora er brukt en gang før, og det var når Are og jeg klippet denne snora da apoteket åpnet for 18 år siden, smilte han bredt. 

— Jeg hiver ingenting, vet du, la Egeland til med et like stort smil før han serverte alkoholfrie bobler. 

Det er ikke så mange farmasøytiske produsenter i Norge. Les om noen av de litt større her: 
Norsk veteran innen legemiddelproduksjon med solide røtter i Ås
Tillitsvalgte reddet Palla Pharma fra nedleggelse
Fem fremgangsrike år i elverumskogen for Curida

Apoteket i Son satser videre med Asseli sårsalve

Etterpå fikk alle oppmøtte utdelt hvite frakker, blå skotrekk og blå hårnett og ble geleidet inn gjennom vareslusen til det aller helligste, hvor Egeland forklarte og demonstrerte den nyinnkjøpte, moderne, svært effektive og 1600 kilos tunge emulgatoren.

Foreløpig er det Svanens vitaminkrem som er det store produktet til apoteket, men de håper å kunne utvide sortimentet når de har nye lokaler. 

— Jeg ønsker å satse litt videre i sporet der med gode gamle produkter, for det har vært litt sånn at ting blir borte i markedet vi ser det hele tiden. Det har delvis med produksjonskapasitet som ikke finnes i Norge lenger, oppkjøp av selskaper som gjør at ting legges ned og så videre. Gode oppskrifter blir da ikke brukt videre fordi de ikke er store nok, sa Egeland. 

Fremst i køen er Asseli sårsalve. 

— Det er en sånn god gammel oppskrift, sa han som håper de vil komme i gang med produksjonen i løpet av neste år. 

DEMONSTRERTE BLANDEMASKINEN: Are Egeland ved Apoteket i Son forklarte og viste ivrig sin nye emulgator til de oppmøtte på åpningsdagen. Foto: Tore Rasmussen Steien​​​​​​​