Noen land har automatisert mye i apotek, ikke minst Nederland og Storbritannia, mens andre er i full gang med å innføre roboter og andre løsninger for automatisering. I Danmark har helsebutikken Medicin & Sundhed, som selger typiske apotekvarer som hudpleieprodukter, vitaminer og kosttilskudd, opprettet to små døgnåpne automatiske butikker som også har avtale med et apotek om utlevering av noen legemidler.

Den danske apotekerforeningen jobber også for å finne en felles løsning og ser for seg at en algoritme avgjør om kunden og legemidlet egner seg til egenutlevering og en utleveringsrobot står for utleveringen. Noe som er et skritt lengre i automatiseringen enn det som er gjort på Konnerud apotek (Ditt Apotek) i Drammen.

«Ikke alle borgere har brug for rådgivning hver eneste gang, de henter medicin på apoteket. Derfor arbejder Apotekerforeningen på en løsning med automatisk udlevering af receptmedicin til de ukomplicerede ekspeditioner, så ressourcerne kan bruges på sundhedsydelser samt de kunder, der har brug for rådgivning», står det på nettsidene til Farmaci, tidsskriftet til Danmarks Apotekerforening.

LES OGSÅ: Automatisk utlevering gir mer tid til fag i apotek

Algoritmisk farmasøytkontroll

Målet er at kunden skal få valget når de ankommer apoteket. Velger kunden automatisk ekspedering, så går det gjennom en algoritme som avgjør om kunden kan ekspedere seg selv. Faktorer vil blant annet være: stått lenge på legemidlet, god etterlevelse, egnet legemiddel. Så sendes kunden til en utleveringsrobot som kanskje stiller noen spørsmål om for eksempel bivirkninger før legemidlet utleveres. Mye av dette kan også være gjort på forhånd gjennom appen Apoteket som ble lansert i 2020.

 
Ikke alle borgere har brug for rådgivning hver eneste gang, de henter medicin på apoteket.

Danmarks Apotekerforening

 

Apotekerforeningen anslår at 40 prosent av utleveringene er passende for automatisert utlevering.

administrerende direktør Anders Kretzschmar i Danmarks Apotekerforening  «Det handler om at udnytte den nyeste teknologi – ikke mindst i lyset af de aktuelle udfordringer med rekruttering. Vi har brug for at tænke i helt nye baner. Og hvis en sådan løsning kan blive en realitet, så står vi med et rent kinderæg med hele tre unikke fordele: Vi får bedre kundeservice, vi bruger medarbejdernes faglige kompetencer de rigtige steder, og vi får reduceret behovet for at rekruttere endnu flere medarbejdere», sier administrerende direktør i Apotekerforeningen, Anders Kretzschmar, på farmaci.dk.

Kretzschmar er ansvarlig for foreningens innovasjonsavdeling som jobber med modellen for automatisering. Han understreker at hvis det er snakk om behandling med et nytt preparat eller noe annet som krever faglig rådgivning, vil kunden bli henvist til skranken.

LES OGSÅ: Nedslående resultat fra tilsyn av nettapotek

Automatisering krever lovendring

Den grad av automatisering som danske apotek ønsker, krever lovendring i Danmark. Etikettering, strekkodekontroll og hvem som har lov til å levere ut legemidler må antakelig endres. Endringen ligger derfor ikke like rundt hjørnet, men foreningen begynner nå arbeidet opp mot myndighetene.

«Vi har allerede omtalt vores planer over for sundhedsministeren og i den forbindelse peget på vores behov for de nødvendige regelændringer. Vi skal have skabt politisk forståelse for nødvendigheden af at gøre vores vision til virkelighed. Det må ikke blive juraen, der kommer til at spænde ben for den nødvendige udvikling. Vi skal i gang nu», uttaler Kretzschmar.

LES OGSÅ: Danmark så til norske apotek og apotekteknikerne

(Publisert i NFT nr. 3/2024 side 16)