Lenge etter de fleste koronarestiksjoner er opphevet verden over, opphevet Spania sitt siste gjenværende påbud om munnbindbruk på apotek, helseinstitusjoner og aldershjem lørdag 24. juni.

I følge NRK og NTB ble påbudet innført i mai 2020, og fjernes offisielt etter en godkjenning fra den spanske regjeringen som er ventet neste uke.

Spania var blant landene som ble særlig hardt rammet av koronapandemien i starten, og 121 000 av landets innbyggere døde av koronarelaterte årsaker. Regjeringen svarte med omfattende restriksjoner, som alle siden har blitt opphevet.

LES OGSÅ: Korona i klosteret

Slutt på vaksinepass

Samtidig legger EU ned ordningen med koronasertifikat, opplyser regjeringen på sine nettsider. 

Ordningen avsluttes 30. juni, og etter det er det ikke lenger lovgrunnlag til å utstede koronasertifikat i Norge, og passet vil ikke lenger være tilgjengelig på Helsenorge. 

De fleste land krever ikke koronasertifikat for innreise. Regjeringen oppfordrer likevel alle som skal ut å resie til å sjekke hva slags krav som gjelder for de ulike landene på Utenriksdepartementets reiseinformasjon

LES OGSÅ: Bekymrede akademikere mener vaksinepass hører hjemme i autoritære regimer

WHO etablerer vaksinepass

Verdens helseorganisasjon har annonsert at de etablerer et vaksinesertifikat basert på løsningene utviklet i EU.

— Vi vil følge med på utviklingen, men vi har ikke planlagt å slutte oss til WHOs løsning slik situasjonen er nå, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på regjeringen.no.