Det britiske helsevesenet NHS (National Health Service) er midt inne i en større omlegging. Et av grepene er å gi apotekene og farmasøytene mer ansvar for å frigjøre kapasitet hos legene gjennom tjenesten Pharmacy First.

Fra og med 31. januar i år har farmasøyter ved mer enn ni av ti apotek i England kunne evaluere og skrive ut legemidler til pasienter for bihulebetennelse, sår hals, øreverk, infisert insektstikk, brennkopper, helvetesild og ukompliserte urinveisinfeksjoner hos kvinner (under 65 år). 

«Den store utvidelsen av apotektjenester vil gi publikum mer valgmuligheter når det gjelder hvor og hvordan de får tilgang til omsorg, med mål om å frigjøre 10 millioner legetimer årlig. Ordningen er en del av NHS og regjeringens plan for å gjenopprette tilgang til primærhelsetjenester, hvor de forplikter seg til å gjøre tilgang på helsetjenester enklere for millioner av mennesker.» skriver NHS på sine nettsider. 

LES OGSÅ: Kongelig hyllest av farmasøyter i England

Apotek gir behandling nærmere hjemmet

Satsingen finansieres med 645 millioner pund og bygger videre på utvidelsen av tjenesten for prevensjonspiller som ble innført i desember 2023. NHS ser den utvidelsen som vellykket og opplyser at mer enn 5000 apotek nå er registrert for å tilby kvinner muligheten til å få tilgang til p-piller fra apoteket uten å måtte se lege først.

— Lokale apoteker gjør allerede en fantastisk jobb med å behandle mindre tilstander, og med tjenesten Pharmacy First er vi fast bestemt på å gå enda lenger og åpne for apotekenes fulle potensial for å levere grunnleggende omsorg. Dette handler om å sikre at folk får behandlingen de trenger nærmere hjemmet, samtidig som det hjelper til med å oppfylle planen vår om å redusere ventelistene, ved å frigjøre 10 millioner legetimer årlig, slik at folk får omsorgen de trenger raskere, sier statsminister Rishi Sunak på england.nhs.uk.

LES OGSÅ: Suksess med samarbeid mellom leger og farmasøyter i England

Ifølge administrerende direktør i NHS, Amanda Pritchard, bor åtte av ti briter innen 20 minutters gange fra et apotek, og det er dobbelt så mange apotek i områder med fattigdom.

— De er det perfekte stedet å tilby praktisk omsorg for vanlige tilstander, sier hun på nhs.co.uk.

LES OGSÅ: UK vil gjøre det lettere for farmasøyter å bli lege

Fagforeningen er bekymret for mer arbeidspress 

Slike tjenester har vært etterspurt av engelske farmasøyter og deres organisasjoner lenge, men nå er fagforeningen PDA (The Pharmacist´s Defence Assosciation) bekymret for at tjenesten har blitt forhastet innført uten å inkludere farmasøytene som faktisk skal utføre dem. 

«Selv om flertallet av ansatte apotekere i prinsippet støtter denne ordningen, fører den hastige innføringen til enormt stress for en arbeidsstyrke som for øyeblikket er massivt underbemannet på grunn av kutt i finansiering av NHS-apotek i England.» skriver fagforeningen på sine nettsider.

PDA er redd det vil bli en stor belastning på de apotekansatte som skal utføre de mellom 10 og 30 millionene konsultasjoner som skal overføres til apotek. Det anslår de betyr mellom én til to dager med ekstra konsultasjonstid for farmasøyter per uke.

«Dette setter apotekerne ved disken i apoteket i en svært vanskelig situasjon, da de må drive den fulle apotektjenesten i tillegg til den nye tjenesten som blir introdusert og sterkt promotert av regjeringen.» skriver de på the-pda.org.

Spennende utvikling i engelske apotek

Leder i Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene), Birgitte Loyd, synes det er positivt at farmasøyter i engelske apotek får nye og interessante oppgaver. 

— Pharmacy First vil gi britiske apotekfarmasøyter mulighet til å i enda større grad kunne være det lavterskeltilbudet i primærhelsetjenesten samfunnet forventer og ønsker, og derfor blir det spennende å følge med på hvordan disse utfordringene løses i Storbritannia. Det å bruke helsepersonell riktig står på agendaen i Norge, og jeg mener det er viktig og riktig å tenke nytt også her i landet. Særlig fordi vi vet at apotekfarmasøyter ofte er det første helsepersonellet som oppsøkes, sier hun.

Samtidig skjønner hun forbeholdene til søsterforeningen i England.  

— Utfordringen med farmasøytenes tidspress i apotek ser vi også i Norge, og en slik ordning vil uten tvil kreve at det er politisk vilje til å legge penger på bordet for å sette en slik løsning ut i live. I UK er det satt av store midler for å sette apotekene i stand til å gjøre denne oppgaven, men jeg deler PDAs bekymring over at apotekfarmasøyter skal bidra med denne helsetjenesten i tillegg til det viktige samfunnsoppdraget de allerede har uten at flere helseoppgaver samtidig gir et fokus på økt farmasøytbemanning.