Den store verdenskongressen for farmasi og farmasøytisk vitenskap arrangert av den internasjonale farmasiforeningen FIP (Fédération Internationale Pharmaceutique) skal i 2025 holdes i København.

Da må norske farmasøyter gripe sjansen, mener generalsekretær i Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene), Greta Torbergsen. 

— Kongressen foregår ofte langt unna, og den norske deltakelsen har vært lav de siste årene. Når den i 2025 foregår en kort tur unna, bør norske farmasøyter benytte muligheten til å delta, sier hun. 

— Det foregår så mye spennende innen farmasien i Norge, og jeg håper å se mange spennende postere hvor kunnskap om dette deles med alle deltagerne på FIP 2025.

 Kongressen avholdes 31. august til 3. september. Temaet for kongressen skal annonseres om ikke lenge. Frister for innsending av sammendrag vil antakelig være i mars 2025, så Torbergsen mener det bare er å begynne å forberede seg.

LES OGSÅ: Norske apotek får internasjonalt skryt for tjenester i apotek

Danskene gleder seg

Det er FIP-kongress nummer 84 som holdes i Danmark neste år, over 40 år siden forrige gang og nesten ti år siden den ble holdt i Norden, da i Stockholm i 2017. 

Årets kongress arrangeres av FIP med støtte fra blant annet Danmarks Apotekerforening og fagforeningen Pharmadanmark. 

I Pharmadanmark tar leder Stine Hasling Mogensen tildelingen som et klapp på skulderen for det mangeårige danske engasjementet i FIP.

— Danmark har gennem mange år haft en stærk tilstedeværelse på FIP, og vores medlemmer har hvert år præsenteret forskningsprojekter med ny viden, især fra apotekspraksis. Danmark har også markeret sig som et land med høje ambitioner for farmaceuters og life science-specialisters virke, ligesom den danske life science-industri har fået Danmark på verdenskortet med innovative behandlinger og gjort lægemidler og anden sundhedsteknologi til en dansk styrkeposition. Derfor giver det god mening, at farmaceuter og andre fagfolk samles i netop København, sier hun på Pharmadanmarks nettsider.

Hun påpeker at det ofte er apotekdelen av FIP-kongressen som har trukket flest bidrag og deltakere, men at FIP har en ambisjon om å også være et godt tilbud til deltakere fra industri og forskning.

I Danmarks Apotekerforening ser leder Jesper Gulev Larsen også frem til kongressen.

— Jeg vil ikke lægge skjul på, at vi i bestyrelsen var både stolte og glade, da FIP henvendte sig i vinter og spurgte, om vi kunne støtte, at København blev værtsby for FIP kongressen 2025. Vi har en lang tradition for at være aktive i FIP. To danske apotekere har været præsident for organisationen, og vi har været flittige til at deltage i den årlige kongres rundt om i verden, sier han på pharmadanmark.dk.

— Det er noget helt særligt at deltage i så stor en begivenhed i sit eget land. Vi er på mange måder et foregangsland, når det kommer til apotekspraksis, og jeg håber derfor, at rigtig mange apotekere og ansatte fra de danske apoteker vil prioritere at deltage i kongressen og vise alt det, som danske apoteker står for, legger han til.

Mange farmasøyter fra hele verden kommer til København

FIP (Fédération Internationale Pharmaceutique/The International Pharmaceutical Federation) er grunnlagt I 1912 og representerer mer enn fire millioner farmasøyter og forskere innen apotekpraksis og farmasøytisk forskning.

Foreningen er offisielt tilknyttet WHO og arbeider for å forbedre den globale helsen ved å styrke apotekpraksis og farmasøytisk forskning.

FIP avholder kongress hvert år på forskjellige steder over hele verden. I år finner den sted i Cape Town i Sør-Afrika under temaet Innovating for the future of health care, og her ventes 1800 deltakere fra 90 land.

LES OGSÅ: Over 3000 farmasøyter deltok på årets FIP-kongress