Farmasøyt og forsker i Bayers norske technological development-avdeling, Miłosz Rolinski, gikk inn i legemiddelindustrien da han var ferdig med doktorgraden.

— Etter doktorgraden min skjønte jeg at jeg hadde lært veldig mye, men det var på tide å gå videre og jobbe med praktisk forskning. Jeg ville også jobbe nærere pasienter og tettere på et reelt produkt, sa han da han snakket om sin overgang fra akademia til industrien for Farmaceutenes tillitsvalgte i akademia.

Han la til at han var litt lei av akademia hvor arbeidet med å skaffe midler til forskning til tider overskygger forskningen. I industrien er det bedre tilgang på midler og nytt utstyr. Han oppfatter også industrien som mer dynamisk.

Les om hva mer som skjedde på tillitsvalgtkurset i Danmark: Det er dejlig å være tillitsvalgt i Danmark

Viktig med grunnleggende kunnskap

Rolinski har positive minner fra akademia. Blant annet er det på noen områder mer fritt, og du styrer prosjektet ditt i stor grad selv. I tillegg savner han noen ganger at kolleger ofte var venner da han jobbet på doktorgraden. I industrien blir forholdene ofte mer formelle. Han mener også akademia er avgjørende når en skal lære seg det grunnleggende.

— Da jeg tok doktorgrad, ville jeg lære litt mer om hvordan det fungerer når det gjelder molekylærbiologi, fordi det er det som er veldig viktig for kreft og for å bekjempe kreft. Vi må rett og slett forstå hva som skjer i kroppen vår, sa han.

Les også: Patenter kan gå tapt ved for tidlig publisering

Trenger farmasøyter i industrien

Rolinski mener også det er viktig å få flere farmasøyter i industrien, ikke bare som qualified persons (QP).

— Vi har viktig kompetanse for å gjøre jobben. Vi er legemiddeleksperter hele veien fra utvikling til marked, sa han og slo fast at farmasøyter kan så mye mer enn å stå i apotek og selge legemidler.

— Vi må bruke den kunnskapen.

Les også: Naz Isabella Lilan vil farmasøytifisere hele legemiddelindustrien

Industrien ønsker folk som vil gjøre en forskjell

For andre som kunne tenke seg å ta skrittet fra akademia til industrien, hadde han noen tips om hva industrien ser etter.

— Det er riktig å si at i industrien, så er det ikke bare det som du kan, din kunnskap og kompetanse som er viktig. Det er også veldig viktig hva slags menneske du er, understreket han.

— Industrien vil gjerne ha folk som vil gjøre en forskjell for pasienter. Hvis lønn er eneste motivasjon, så er det ikke bra.

Han mener det er viktig å kunne jobbe på tvers av forskjellig funksjoner og at det er viktig å respektere ulike meninger og være åpensinnet. I legemiddelindustrien er det dessuten behov for folk som vil utvikle seg videre.

— Det er viktig å være fleksibel og ikke være redd for å ta nye utfordringer.

Han anbefalte også de tilstedeværende å søke på jobb i Bayer som har åpne stillingsutlysninger på nettsidene sine.

— Vi leter etter farmasøyter, konstaterte han.

Les også: Norsk legemiddelindustri tjener på grønn produksjon

(Publisert i NFT nr. 1/2022 side 17)