Nesten 700 apotek startet influensavaksineringen mandag. Så godt som alle apotek vil tilby vaksinering i år, og det forventes at flere vil ta vaksine i apotek enn i fjor da 153 000 tok influensavaksinen i apotek. 

— Vi regner med at tallet blir en god del høyere denne sesongen, blant annet fordi alle som vil ta vaksinen må betale selv, også de som er i risikogruppene. Det er også flere apotek som har lært opp vaksinatører, så kapasiteten i apotekene er bedre enn tidligere år, sier fagdirektør Hanne Andresen.

LES OGSÅ: Folk ivrer etter å ta influensavaksine i apotek 

Mye forhåndsbooking

Apotek 1 har 1500 vaksinatører fordelt på 450 apotek og opplyser at de allerede hadde flere tusen forhåndsbookinger mandag morgen. 

På Apotek 1 Skovveien var det en vaksinering hvert 10. minutt mandag. Der tar 71 år gamle Osmo Jaatinen ubekymret imot stikket fra vaksinatør og farmasøyt Lisa Nguyen.

71-åringen sier han følger myndighetenes anbefalinger og har tatt influensavaksine hvert år. En av grunnene til at han valgte å sette vaksinen i apoteket er at bedriften hans har en avtale med apotekkjeden.

Nguyen forteller at mange har kommet og spurt om vaksinen er på lager.

— Det virker som folk er opptatt av å beskytte seg. Noen sier at ønsker å beskytte seg selv, mens en del sier at de vil gjøre det for besteforeldrene sine.

LES OGSÅ: Vaksineveteranen​​​​​​​

Vinn-vinn vaksinering

Andresen fra Apotekforeningen påpeker at influensavaksinering i apotek har blitt en godt etablert tjeneste på få år.

— Det kommer blant annet av at hele bransjen har jobbet sammen om å etablere tilbudet, og at vi har laget gode felles rutiner for både vaksinering og rekvirering. Innbyggerne setter pris på hvor enkelt det er å få vaksine i apotek, og de ansatte synes det er en viktig og meningsfull oppgave, sier hun.

— Det er vinn-vinn.

Nå håper Apotekforeningen at myndighetene inkluderer apotekene bedre i vaksinasjonsarbeidet fremover slik at apotek blir en del både av det nasjonale influensavaksinasjonsprogrammet og det fremtidige voksenvaksinasjonsprogrammet.