Apotekkjedene kjenner ekstremværet Hans på apotekene flere steder i områdene hvor uværet herjer. Alle opplever større eller mindre utfordringer med leveranser. 

— Det er ganske uoversiktlig situasjon i hele Sør-Norge, sier pressesjef i Apotek 1, Silje Ensrud.  

Nord for Trondheim går alt som vanlig, men sørover er det forsinkelser. 

— Vi jobber som bare rakkeren med å få levert varer, men vi kommer til å holde igjen noen kjølevarer, opplyser hun.

For varer som ikke er avhengig av kjøling finner de løsninger, men de ønsker ikke å risikere problemer med kjølevarene. Derfor vil de ikke rekke frem med kjølevarer til Stryn, Førde, Trysil, Gran, Hønefoss, Sogndal og Ålesund før apotekene stenger torsdag. 

— Transportørene våre gjør virkelig alt det de kan, men det er helt ekstremt. De sier de aldri har opplevd liknende, sier hun.

Apotekene har lagre, og foreløpig har hun ikke fått beskjed om at det har ført til at noen ikke har fått legemidlene sine. Hun håper leveranser vil gå som vanlig neste uke, men tør ikke love noe.  

LES OGSÅ: Farmasøyter kosejobber seg gjennom festivalsommeren

Ekstremværet bremser leveranser

De to andre kjedene gir liknende rapporter. 

— For flere av leveranserutene fra vårt hovedlager på Langhus har man måttet finne alternative transportveier fordi jernbanelinjer og veier er stengt. Så langt kommer varene frem, men man må påregne at det kan blir forsinkelser noen steder, sier kommunikasjonssjef i Boots, Anne Margrethe Aldin Thune.

— Vi har utfordringer på enkelte av våre leveranseruter, men jobber sammen med vår transportør for å sikre alternative ruter i flomutsatte områder. Generelt har Vitusapotek god varetilgang i apoteket, og vil forsøke å finne gode løsninger for våre kunder, sier kommunikasjonssjef i Vitusapotek, Camilla Tully. 

LES OGSÅ: Vitus prøver nytt og nært apotekkonsept

Flere apotek påvirket av flom og ras

Aldin Thune i Boots kan opplyse at kjeden har flere apotek i områdene som har blitt rammet av flom, ras eller begge deler. Noen apotek har opplevd å få vann inn i lokalene, og noen steder er det utfordringer for de ansatte i forhold til å komme seg til å fra jobb på grunn av stengte veier. De har også ansatte som bor i områder som er hardt rammet. 

— Situasjonen pågår fremdeles, og er i utvikling, så det er for tidlig å trekke konklusjoner rundt de totale konsekvensene av ekstremværet. Hovedfokuset vårt er å ivareta ansatte og kunder på best mulig måte, sier hun som skryter av innsatsen de ansatte i apotekene gjør under vanskelige forhold. 

LES OGSÅ: Boots Apotek får ny, varm drakt