Styret i Sveriges Apoteksföreningen har vedtatt en bransjebestemmelse om at salget av reseptfri diklofenak skal skje mer ansvarsfullt og restriktivt i alle apotek. Som i Norge er smertestillende legemidler i krem- og gelform som inneholder diklofenak reseptfrie.
«Forskning har dock visat att diklofenak påverkar naturen negativt och att de flesta svenska reningsverk inte klarar av att rensa bort substansen.» skriver Sveriges Apoteksförening på sine nettsider. 

LES OGSÅ: Voltarol blir reseptpliktig

Begrenser seg selv

Den negative klimaeffekten gjør at foreningen i sommer vedtok en bransjebestemmelse som innebærer at samtlige produkter med diklofenak skal oppbevares slik at kundene ikke kan plukke dem selv. I forbindelse med salget skal kundene også få informasjon om miljøpåvirkningen til diklofenak samt rådgiving om bruk og håndtering. 
All informasjon om produktene i apoteket eller på apotekets nettsider skal opplyse om miljøeffekten. Teksten ”diklofenak påverkar miljön negativt och bör användas med eftertanke” skal være med. 

LES OGSÅ: Sykehusinnkjøp lykkes med miljøkrav på anskaffelser

Kan kjøpes i butikk

Svenske apotek har siden 2018 hatt en bransjebestemmelse om at informasjon om miljøeffekten av diklofenak skal følge med produktet. Nå tar de det et skritt videre, og bestemmelsen skal gjelde for fullt fra 1. mars 2023. 

Apotekforeningen påpeker at produkter med diklofenak selges utenfor apotek i Sverige. Det svenske legemiddelverket ser ikke på klimakriterier når de vurderer hvilke produkter som kan selges utenfor apotek, men myndighetene har foreslått at det innføres slike kriterier.