Lisa Marie Ness Klungland er sykepleier og sitter i helse- og omsorgskomiteen for Senterpartiet. Nyhetssaker om økt bruk av reseptfrie legemidler og møter med organisasjoner som mener tilgjengeligheten har gått for langt, gjør at hun ønsker å fjerne salg av smertestillende og nesespray fra butikker og bensinstasjoner. Det meldte Romerikets blad i sommer. 

— Bruk henger sammen med tilgjengelighet. Dagens tilgjengelighet gjør at mange ser på disse preparatene som ufarlige å bruke, sier hun til rb.no.

— Dette er medikamenter som har bivirkninger. Spar eller Circle K har ikke kompetansen til å gi ut disse preparatene. På apoteket har de ansatte den nødvendige utdanningen for å selge disse medikamentene, og de har kompetansen til å kunne tilby rådgivning.

Når legemidlene er til salgs i butikk mener hun det gir inntrykk av at de er ufarlige. 

— Jeg tror det viktigste derfor er signaleffekten av å få det ut av butikk. Det vil gi signaler om at dette ikke er ufarlig, og at reseptfrie smertestillende faktisk kan gi bivirkninger og langvarige konsekvenser.

LES OGSÅ: Naproksen forblir i apotek

Vil foreslå det i folkehelsemeldingen

Ved neste Folkehelsemelding skal regjeringen ifølge Romerikets blad legge frem stortingsmelding om folkehelse. Senterpartiet vil da foreslå at både smertestillende og nesespray ikke lenger skal være tilgjengelig i butikk og på bensinstasjoner.

LES OGSÅ: Farmaceutene vil ha legemidlene tilbake til apotekene

Regjering opptatt av forbud

Klungland får lite støtte fra sine komitékolleger fra opposisjonen. 

— Jeg er veldig uenig i det, men det viser at man har fått en regjering som er opptatt av forbud og påbud og gjøre det vanskelig for folk, sier Bård Hoksrud (Frp) til Romerikets blad.

— Jeg heier ikke på at vi skal bruke medisiner, langt ifra. Men jeg tror at den økningen hadde kommet likevel. Det er litt for enkelt å si at det er bare fordi man får det i butikken.

Hoksrud foreslo også å gjøre flere reseptfrie legemidler tilgjengelig i butikk under behandlingen av statsbudsjettet for 2023. Der fikk han kun støtte av Venstre. Det kom dog ikke noe forslag om det motsatte fra Senterpartiet sin side. 

Les mer om statsbudsjettet her: Høyre, KrF, Frp og Venstre ønsker legemiddelgjennomgang i apotek

Tone Wilhelmsen Trøen (Høyres), leder av helse- og omsorgskomiteen, som også er sykepleier er heller ikke bekymret. 

— Reseptfrie legemidler brukes hovedsakelig til hverdagsproblemer. Friske personer skal slippe å oppsøke lege og apotek for å kjøpe det. Det avlaster helsetjenesten og gjør det enklere for folk. Så er det viktig med god informasjon om reseptfrie legemidler, sier Trøen til rb.no.