Mange farmasistudenter får tidlig jobbtilbud, men bør de slå til?
Mange farmasistudenter skriver kontrakt mens de fortsatt studerer. Men fagforeningen varsler om store fallgruver.
En undersøkelse gjennomført av Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna) viser at teknologistudenter er svært ettertraktet hos arbeidsgiver. Såpass at hele 77 prosent i fjor fikk jobb mens de fortsatt studerte
— Det vi ser er at selskapene er ute etter å signere kontrakter tidlig. Det trenger ikke kun å være positivt for våre medlemmer, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø til NRK.
Hun advarer mot fallgruver som klausuler i kontrakter de kanskje ikke tenker over hva innebærer og at lønnsnivået vil endre seg fra en kontrakt blir inngått til de faktisk starter i stillingen.
Be Farmaceutene se på kontrakten
Jurist og forhandlingssjef i Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene), Jon Ole Bjørklund Whist, kjenner godt problematikken.
Mange farmasistudenter får også jobbtilbud før de er ferdige med studiene. Han oppfordrer alle studenter som får jobbtilbud til å ta kontakt med Farmaceutene og få hjelp til å se gjennom kontrakter. Det er også mulig å delta på en av foreningens årlige jobbsøkerkurs.
LES OGSÅ: Farmaceutene vurderer å anmelde lønnstyveri
Manger klausuler å tenke over
Tekna minner studentene om at det kan skje ting i løpet av året som gjør at den inngåtte kontrakten ikke er så lukrativ som den virket for ett år siden.
— Skal du ha en gjennomgang av lønn før du trer inn i jobben, eller får du en lønn som gjør at du i utgangspunktet blir hengende ett år etter, spør Haugsbø på nrk.no og advarer om at å begynne i en lavere lønn, kan henge ved deg lenge i arbeidslivet.
Hun advarer også mot klausuler i kontrakten som man kanskje ikke tenker over, som særlig uavhengig stilling.
— Vi ser jo at det er noen som prøver å gi det til studenter for å unngå å betale overtid, som ofte kan være en ganske betraktelig merkostnad for selskapet, sier hun til NRK.
LES OGSÅ: Høye krav til å kalle apoteker ledende stilling