Fabrikksjef i Palla Pharma, Craig Sweenie, er like glad, entusiastisk og optimistisk for fremtiden som de tillitsvalgte. Han er spesielt glad for at de nye eierne og det nye styret forstår hvordan det farmasøytiske markedet fungerer og har langsiktige planer. 

That was music to my ears, smiler han. 

— Det tror jeg vi har trengt lenge. Vi har ikke en stor kurv med produkter. Vi selger det vi selger, og det gjør vi effektivt og til en ganske god pris. Vi har strategiske planer og samtaler gående, men ingenting innen farmasien går fort. Forventer du det skal ta seks måneder, så tar det 12.

LES OGSÅ: Tillitsvalgte reddet Palla Pharma fra nedleggelse

Kan doble produksjonen

Bedriften produserer cirka fem millioner tablettesker i året med blandingen paracetamol og kodeinfosfat: et eget produkt for det britiske markedet under navnet Co-codamol og nesten det dobbelte av en liknende tablett på lisens for et annet selskap. 

— Vi har kapasitet til å doble det, påpeker han og legger til at de også har muligheter til å utvide ­fabrikken ytterligere. 

De selger også noe av kodeinfosfatet de ­syntetiserer til kjøpere over hele verden.

Palla Pharma

Vil utvikle flere produkter de neste årene

Palla Pharma jobber med å få godkjent Co-codamol i EU for å øke volumet av sitt eget produkt. De har også markedsautorisasjoner på fem liknende produkter i Storbritannia som de vil utvikle og ta over i kommersiell produksjon. Sweenie håper å ha kommet langt med det i løpet av de neste to årene. 

 

Hvis du kom til meg og sa: «Kan du lage x,y og z i tablettform», så ville jeg si: «Ja, ikke noe ­problem.

 

På lengre sikt ser Sweenie for seg at de vil ­produsere andre farmasøytiske produkter enn opiater. 

— Jeg har den filosofien at vi har en plattform her som er regulert og godkjent av de norske ­myndighetene til å lage farmasøytiske produkter og kontrollerte substanser. Vi har systemene på plass, vi har ­kvalitetssystemer, vi har fantastiske mennesker, vi har ekspertise og kunnskap, sier han og mener det gjør dem i stand til å lage nesten hva det skulle være.

— Hvis du kom til meg og sa: «Kan du lage x,y og z i tablettform», så ville jeg si: «Ja, ikke noe ­problem.» I ni av ti tilfeller blander du pulver og putter ­pulveret i en maskin som slår ut tabletter, og så putter du ­tabletten i bokser. Jeg kan være kontroversiell og si at det er kanskje den enkle delen. Det vanskelige er å få ­godkjenninger og reguleringer. Så fort du har det på plass, så er rutineproduksjonen relativt lett, smiler han.

LES OGSÅ: Mange muligheter for farmasøyter på Palla Pharma

Drømmer om å utfordre Paracet

Som de tillitsvalgte drømmer Sweenie om å komme seg inn på det norske markedet og skulle gjerne ­utfordret Paracet og Ibux som de produserte selv frem til 2019. 

— Nordmenn er stolte over det, og så fort du har hodepine eller fyllesyk, så velger du Paracet. Alle jeg snakker med, innbiller seg fremdeles at det er ­norskprodusert, men det er ikke det, så det er en mulighet der. Vi kunne startet å lage paracetamol- og ibuprofentabletter. Vi har ekspertisen, vi har folkene, vi har plattformen. 

(Publisert i NFT nr. 6/2022 side 20.)