Kapsler med antibiotika forurenset av multiresistente bakterier
Antibiotikalegemidler tilbakekalles i Danmark og Island etter at det ble funnet multiresistente bakterier på dem.
Legemiddelmyndighetene i Danmark, Lægemiddelstyrelsen, er blitt oppmerksom på at pasienter behandlet med antibiotikalegemidlet Dicilin 500 mg har blitt smittet med multiresistente CPO-bakterier, og at bakterien muligvis stammer fra legemidlet.
— Der er inden for fire måneder fundet 9 bekræftede tilfælde hos patienter, som ikke har nogen relation til hinanden. Patienterne har fået konstateret bakterien i løbet af månederne fra oktober 2022 til januar 2023, og mistanken retter sig på nuværende tidspunkt imod et enkelt parti Dicillin, der er fremstillet i september 2022, skriver Lægemiddelstyrelsen på sine nettsider.
Lægemiddelstyrelsen ba i starten av februar pasienter som er i behandling med legemidlet gå på apoteket og bytte til et annet antibiotikum.
LES OGSÅ: Dystopisk om antibiotika på Arendalsuka
Multiresistente bakterier på antibiotikalegemidler også i Island
Dicilin er merkevarenavnet på det smalspekterete antibiotikumet dicloxacillin og markedsføres av Sandoz i Danmark.
Omtrent samtidig tilbakekalte islandske myndigheter antibiotikalegemidlet Staklox av samme grunn. Det opplyser de islandske legemiddelmyndighetene, Lyfjastofnun. Staklox er navnet dicloxacillin markedsføres under i Island, kommer i de samme kapslene som Dicilin og markedsføres også av Sandoz.
LES OGSÅ: Forskere i nord samles til krig mot antibiotikaresistens
Bakteriene antakelig påført etter produksjon
Til Medwatch opplyser Jeanne Majland, enhetsleder for kontroll og forsyningssikkerhet i Lægemiddelstyrelsen, at det tyder på at bakterien ligger utenpå gelatinkapselen.
— [Og] med vores viden om, hvordan man behandler gelatine og fremstiller gelatinekapsler, så er det svært at forestille sig, at den her bakterie skulle have overlevet det. Så måske er det påført senere, eksempelvis fra emballagen, men vi ved det ikke, sier hun til medwatch.dk.
Hun har fått beskjed fra den europeiske CMO-produsenten, som verken Lægemiddelstyrelsen eller Sandoz vil si navnet på, om at produksjonslinjene stort sett er forbeholdt den spesifikke produksjonen og at andre produkter ikke bør være smittet.