NextPharma har inngått avtale om oppkjøp av Takedas produksjonsfasilitet i Asker. I følge en felles pressemelding forventes kjøpet å bli fullført innen mars 2023, og innebærer at cirka 170 produksjonsansatte overføres til NextPharma. 
Leder for fabrikken i Asker, Bjørn Lie, som har 30 år bak seg ved fabrikken, har tiltro til sin nye arbeidsgiver. 
— Med salget er vi sikre på at Takeda har valgt en kjøper som vil videreføre produksjonen på Asker-anlegget. Vi er innstilte på en langsiktig fremtid i Asker og ser frem til å bli en del av NextPharma, som har et utmerket rykte i CDMO-bransjen. Transaksjonen er et logisk skritt både for Takeda og for Asker som produksjonssted, siden ingen av produktene som produseres her er innenfor Takedas strategiske produktportefølje, sier han i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Produserer farmasøytiske suksesser mot strømmen

Kun kontraktproduksjon

Ifølge pressemeldingen produserer anlegget nesten 100 prosent for tredjeparter og fungerer som en kontraktsproduksjonsorganisasjon, noe som ikke er en del av Takedas kjernevirksomhet. Salget av produksjonsfasiliteten er en del av en bredere strategi for å utnytte synergier i Takedas produksjonsnettverk, og å fokusere på sine hovedområder - sjeldne sykdommer, gastroenterologi, nevrovitenskap, onkologi- og plasmaavledede terapier samt vaksiner. 
Asker-fasiliteten har vært i drift i mer enn 50 år, og produserer i dag en bred portefølje av styrker og smaker av kalsium/vitamin D3 tyggetabletter. Den ble overtatt av Takeda i 2011.
— Vi er glade for å kunngjøre salget av Asker-fasiliteten til NextPharma, som vil beholde alle våre ansatte i Asker. NextPharma er etter vårt syn den mest egnede kjøperen av Asker-fasliliteten, og vi er sikre på at de vil ta godt vare på Asker-teamet vårt. Vi ønsker å takke teamet i Asker for alt arbeidet og engasjementet de siste årene, hvor de alltid har satt våre kunder og pasienter i sentrum i sitt arbeid, sier Eduardo Montanha, Senior Vice President og leder for Takedas interne avdeling Small Molecules Operating Unit i pressemeldingen. 

LES OGSÅ: Beintøff veteran

Utvider tilbudet til NextPharma

NextPharma er en ledende europeisk farmasøytisk kontraktsutviklings- og produksjonsorganisasjon (CDMO). Med oppkjøpet av Asker-fasiliteten vil NextPharma fortsette å tilby tjenesteleve-ring til fabrikkens eksisterende kunder, i tillegg til å utvikle og utvide teknologitilbudet til tyggetabletter. NextPharma og Takeda planlegger å jobbe tett sammen med fabrikkens ansatte og kunder i løpet av de kommende månedene for å sikre en vellykket overgang.  
Peter Burema, administrerende direktør i NextPharma, er også fornøyd med handelen. 
— Vi er begeistret over å kunne legge til en produksjonsfasilitet i verdensklasse og et nytt sen-trum for fremragende kvalitet for tyggetabletter til vårt operative nettverk, slik at vi kan utvide teknologitilbudet vårt ytterligere for både eksisterende og nye kunder. Disse teknologiene, kombinert med kunnskapen og ekspertisen til fabrikkens ansatte, vil fortsette å være til nytte for pasienter over hele verden. På vegne av NextPharma ser jeg frem til å ønske våre fremtidige kolleger velkommen, og jeg er sikker på at vi sammen vil fortsette å utvikle NextPharma som en ledende og respektert europeisk kontraktsutviklings- og produktsjonsorganisasjon, sier han. 

LES OGSÅ: Nye takter i Takeda-fabrikken

Takeda satser på sjeldne sykdommer

Fremover vil Takedas kommersielle organisasjon i Norge styrke sitt fokus på å utvikle Takeda som et ledende selskap innen sjeldne sykdommer i Norge. 
— Som et av de topp 10 største selskapene innen farmasi i Norge, er Takeda fortsatt veldig dedikert med hensyn til sin kommersielle virksomhet som har vokst og utviklet seg gjennom lanseringer av innovative produkter de siste årene. Den kommersielle organisasjonen vil fortsette å tilby behandling gjennom Takedas produkter, og sikre tilgang til medisiner for pasienter som trenger disse behandlingene. Ettersom produksjonsvirksomheten og den kommersielle organisasjonen allerede er separate forretningsenheter innad i Takeda, vil våre tjenester viderføres uavbrutt til våre pasienter i Norge. Vi har som mål å ytterligere styrke vårt strategiske fokus mot pasienter med store medisinske behov, sier Duarte Marchand, leder for Takedas virksomhet i Norge.

LES OGSÅ: Stensland mener nye legemidler hausses for mye opp