Siden i sommer har norske apotek vært tomme for de hostedempende og reseptbelagte medikamentene Cosylan og Solvipect Comp på grunn av produksjonsproblemer og forsinket levering. Med høst og høysesong for forkjølelse økte etterspørselen, og et av de få alternativene er NAF-sterk hostesirup produsert av Åa produksjonslab.

På én uke solgte de flere flasker enn de vanligvis gjør på to år, melder TV 2

Produksjonslaben ble overrasket over den plutselige økningen, men var ikke sen om å følge opp med høyere produksjon.

— Vi kastet oss rundt og produserte mer enn vi pleier, sier daglig leder Ørjan Leiknes Apeland ved Ås produksjonslab til TV 2.

LES OGSÅ: Ås produksjonslab ønsker å bli sett

Kunne produsert mer

Apeland skulle dog ønske at Legemiddelverket hadde gitt dem beskjed om hostesaftmangelen litt tidligere.

—Dersom vi hadde fått beskjed fra Legemiddelverket litt tidligere om denne krisen, så kunne vi ha produsert dobbelt så mye. Men nå får heller ikke vi tak i råvarene lenger, sier han på tv2.no.

LES OGSÅ: Apotekproduksjon kan være redningen under kriser​​​​​​​

Pandemi ga etterspørseleksplosjon

Dette er ikke første gangen den lille fabrikken har økt produksjonen på grunn av plutselig økning i etterspørsel. Blant annet økte salget av hydrogenperoksid da det kom nye råd til tannlegene under koronapandemien.

— Dette er ikke siste gangen vi kommer til å få en legemiddelkrise. Det viser hvor viktig det er at vi beholder deler av legemiddelproduksjonen i landet, sier Apeland på tv2.no.

LES OGSÅ: Salget av desinfeksjonsmiddel økte 400 prosent på én dag

Mangel ut året

Legemiddelverket opplyser til TV 2 at små flasker med Cosylan er på vei ut til apotekene igjen, men mangelen på Solvipect comp, i alle størrelser, forventes å vare ut året.

LES OGSÅ: Norsk veteran innen legemiddelproduksjon med solide røtter i Ås​​​​​​​