Tim Hansen står og småfryser på hurtigbåtkaia på Træna. Båten er forsinket. Men det er bare å vente – medisinen han trenger er på vei med båten, og han har fått beskjed om at han må møte opp presis for å få den utlevert.

Gikk tom

Hansen bor til vanlig i Myre i Vesterålen og jobber som oppmåler i Øksnes Entreprenør AS. De utfører for tiden bygningsmessig grunnarbeid for Gaia Salmon på Træna i forbindelse med deres bygging av et postsmoltanlegg.

— Den planlagte arbeidsperioden ble forlenget, og jeg hadde ikke med meg nok medisin hjemmefra. Jeg ringte et apotek i Sandnessjøen i 11–12-tiden i dag, og er godt fornøyd med å kunne hente det på kaia nå klokken 19. Det var for øvrig kanskje litt flaks at hentetidspunktet passet. For meg var det ikke noe alternativ å bestille medisinene fra et nettapotek med fraktfri levering i posten – da hadde jeg nok vært tilbake i Vesterålen igjen før legemidlene kom frem her ute på Træna, mener han.

Overleveringen gikk greit, da dette er rutine for de ansatte på hurtigbåtene. Legitimasjon ble ikke etterspurt. Vesterålingen fikk seg imidlertid en liten overraskelse da han åpnet posen fra apoteket.

— Jeg kjente ikke igjen navnet på medisinen og trodde først jeg hadde fått feil. Jeg skjønte etter hvert at det var samme virkestoff, men synes det er litt rart at jeg fikk denne pakningen til tross for at jeg sa ifra om at jeg ikke ønsket å bytte til en tilsvarende type. Men kanskje de var fri for den pakningen jeg egentlig bestilte. Jeg har dessuten fått utlevert tre pakninger, selv om jeg bestilte bare en. Jeg synes ellers at servicen jeg fikk hos apoteket var suveren, og hun jeg pratet med var kjempehyggelig, sier Hansen.

Ikke slik det skal være

Fred Holmen har gått hjemmefra til hurtigbåtkaia for å hente medisin til seg selv når hurtigbåten kommer. Butikken på Husøy, den største øya i Træna kommune, har ikke noen kommisjonæravtale med noe apotek inne på fastlandet. Holmen og de rundt 400 andre innbyggerne på Husøy må alle som en møte opp personlig for å hente sin egen medisinpakke når hurtigbåten er innom. Det har sin pris.

Fred Holmen (t.h.) er glad for å få sendt medisiner til Træna, men synes det er noe som ikke er som det skal være når han må betale kr 238,- i frakt og gebyr i tillegg til prisen på medisinen. Maskinsjef Kristian Grimsø utleverer medisin-gods i mange havner på Helgeland. Foto: Kristin Rosmo


I tillegg til å måtte møte opp akkurat når båten kommer, må den enkelte mottaker betale rundt kr 235,- i frakt og gebyr (varierer med noen kroner mellom kjedene). Alternativet er å bestille medisiner via nettapotek og vente på forsendelsen i halvannen uke eller ta hurtigbåten og hente medisinene på det «lokale» apoteket i Sandnessjøen. Det tar 2,5 time hver vei, og en enkeltbillett for voksen koster kr 255,-. Enten du drar med morgen- eller formiddagsruta, rekker du ikke hjem igjen før rundt klokken 19.

— Jeg måtte ha medisinen, og heldigvis kom båten slik den skulle i dag. Men det hender rett som det er at båtene ikke går etter ruta. Hvis hurtigbåten ikke kan gå helt hit ut til Træna på grunn av været, leverer mannskapet medisinene over på ferga, så henter vi det der istedenfor. Fergene tåler litt røffere vær, konstaterer Fred Holmen.

Pensjonisten vet hva han snakker om. Han er født på øya Holmen i Træna kommune og har selv hatt sjøen som arbeidsplass gjennom hele yrkeslivet. Han har seilt på kyster over hele verden, men også gått i rute her oppe på Helgeland.

— Jeg er glad for at vi kan få sendt medisiner hit ut, men å betale kr 238,- i frakt i gebyr er fryktelig dyrt, og jeg mener at dette ikke er som det skal være. Det er viktig at politikerne blir gjort oppmerksom på dette, påpeker Holmen.

Træna Handel AS har fått tilbud om å være kommisjonær for apoteket, men har ikke bemanning til å hente medisinpakkene når de ­kommer med båten. Foto: Kristin Rosmo

 

Ikke nok bemanning

Nærbutikken på Træna har fått tilbud om å være kommisjonær for apoteket, men har valgt å takke nei til det.

— Da måtte vi hver kveld ha brukt tid på å følge med når hurtigbåten kommer og vente på utleveringen. Det går ikke i hop med bemanningen hos oss. Vi leverer imidlertid ut medisiner som folk har bestilt fra nettapotek, sendt via Posten eller PostNord. Noen av nettapotekene sender fraktfritt, så det er ikke rart at folk bestiller fra nettapotekene når det ikke haster, mener kjøpmann på Træna Handel AS, Lise-Kari Olsen.

(Publisert i NFT nr. 7/2023 side 34-35.)