Siste fra RELIS
-
-
Samtidig bruk av lamivudin og trimetoprim-sulfametoksazol
En sykehusfarmasøyt har bedt RELIS om en vurdering av interaksjonsopplysningene i preparatomtalen for Triumeq (dolutegravir, abakavir, lamivudin), hvor det står at samtidig administrering av høye doser trimetoprim-sulfametoksazol mot Pneumocystis carinii-pneumoni (PCP) bør unngås.
-
Biologiske legemidler ved graviditet og amming – en oppdatering
RELIS publiserte i 2015 en artikkel om behandling med biologiske legemidler hos gravide og ammende, samt bruk hos far ved befruktningstidspunktet. Vi får stadig nye spørsmål om dette tema, og presenterer her oppdatert kunnskap.
-
Oppbevaring av legemidler i sprøyte – viktige faktorer ved vurdering
RELIS får jevnlig henvendelser om opptrekk og oppbevaring av legemidler i sprøyte. Dette gjelder både parenterale og perorale preparater. Vi gir her en kort gjennomgang av de faktorene vi legger til grunn for slike vurderinger, basert på tidligere utredninger fra RELIS.
-
P-piller og humørsvingninger
-
Rivaroksaban, DOAK og vaginalblødninger
RELIS har nylig mottatt en melding om vaginalblødning hos en postmenopausal kvinne under bruk av rivaroksaban. Vaginalblødningene forsvant ved bytte tilbake til warfarin. Vi har i forbindelse med dette sett nærmere på hva som angis i litteraturen om vaginalblødninger og nyere antikoagulantia.
-
«Forkjølelses»-hoste hos barn
Forkjølelsessesongen er godt i gang, og RELIS får jevnlig spørsmål om behandling av hoste hos barn. I denne artikkelen fokuserer vi på ulike typer hoste, når og hvordan hoste bør behandles og diskuterer situasjoner der farmasøyter bør vurdere å henvise til lege.
-
Ondansetron mot alvorlig svangerskapskvalme
-
Janus-kinasehemmere – aktuell behandling ved revmatoid artritt?
-
Nye anbefalinger for behandling av diabetes type 2 – hva bør farmasøyter vite?
Høsten 2018 vil RELIS, sammen med regionale avdelinger for klinisk farmakologi ved universitetssykehusene, ha diabetes type 2 som tema for KUPP-besøk til allmennleger. Gjennom metoden KUPP – kunnskapsbaserte oppdateringsvisitter – tilbyr vi fastleger besøk av lege eller farmasøyt, som vil gi oppdatert informasjon om antidiabetika, støtte til behandlingsvalg og oppfølging av pasienter med diabetes type 2. I den forbindelse vil vi i denne artikkelen skrive litt om hva farmasøyter bør vite om behandling av diabetes type 2 og nyere antidiabetika.
-
RELIS: Kan medisiner som menn bruker gi fosterskader?
Myndigheter og legemiddelprodusenter advarer stadig oftere menn som bruker bestemte medisiner mot å gjøre partneren gravid. Til nå er det imidlertid ikke kjent at fars bruk av legemidler før eller under graviditeten har noen merkbare konsekvenser for barnet.
-
Trygg Mammamedisin gir kunnskapsbasert legemiddelinformasjon til gravide og ammende
-
Antipsykotika og akutt hyperglykemi
-
Sedix – ingen kjende biverknader?
-
Vektøkning av hormonelle antikonsepsjonsmidler?