Siste fra RELIS
-
-
Legemidler i dosett
RELIS mottar regelmessig spørsmål fra farmasøyter og sykepleiere om oppbevaring av legemidler i dosett. I denne artikkelen omtales forhold som forfatterne her mener bør vurderes i denne sammenhengen.
-
Kan gravide bruke topikale NSAIDs?
NSAIDs-tabletter er kontraindisert hos gravide i 3. trimester, men hvordan er det med topikale NSAIDs? Vår vurdering er at heller ikke disse preparatene bør brukes i siste del av svangerskapet.
-
Angiotensin II-reseptorblokkere og cøliakiliknende enteropati
-
Behandling med sentralstimulerende midler hos rusavhengige pasienter med ADHD
-
Metoklopramid og domperidon for å stimulere melkeproduksjon?
-
Proaktiv behandling av atopisk eksem
Atopisk eksem er en kronisk, tilbakevendende hudbetennelse, der behandlingsmålet er symptomreduksjon og langsiktig sykdomskontroll. Tradisjonelt har topikal behandling med steroider blitt benyttet på synlige eksemutbrudd, for så gradvis seponering. Nyere råd anbefaler vedlikeholdsbehandling med topikale steroider av leget eksem hos pasienter med moderat til alvorlig atopisk eksem med hyppig residiv.
-
Erytromycin – om tilgjenge og biotilgjenge
Erytromycin kapslar (Ery-Max) avregistrerast og erstattast med erytromycin tablettar (Abboticin). Kvifor finst det så mange erytromycin-former, og kva er dei praktiske implikasjonane av overgangen frå kapslar til tablettar?
-
Høye doser sentralstimulerende legemidler ved ADHD
RELIS har mottatt 150 spørsmål om sentralstimulerende legemidler bare det siste året. Flere av disse omhandler pasienter hvor det vurderes å gå ut over maksimale anbefalte døgndoser, hovedsakelig for eldre ungdom og voksne ved behandling av ADHD.
-
Er blødningsrisikoen ved bruk av sertralin doseavhengig?
-
Kombinasjon av legemidler ved behandling av diabetes type 2
-
Nye migrenemiddel og biverknader
Bruk av CGRP-hemmarar representerer eit nytt behandlingsprinsipp for migrene. Tre slike substansar er per i dag på den norske marknaden. Få biverknader er nemnt i dei respektive preparatomtalane. Vi går her kort gjennom biverknader og kva som til no har vore meldt av helsepersonell på desse legemidla i Noreg.
-
Bruk av antipsykotika under graviditet
-
Sterke smerteplaster på avveie
-
Temperering av influensavaksina før administrasjon er unødvendig
Farmasøytrekvirering av influensavaksine er nytt av året. Som vaksinatør er det fleire ting å hugse på og kontrollere før administrasjon til pasienten. Blant anna er det tilrådd romtemperering av vaksina før injeksjon, men kva er grunnen til det? Kor lang tid tar det frå uttak frå kjøleskapet til vaksina er romtemperert? Og er det i det heile teke naudsynt at vaksina romtempererast?