
Kjemikerne prøver å stoppe kjeften på antibiotikadreperne
Å stoppe Pac-man-enzymene som klipper i stykker antibiotikaene, er ikke lett, men Hanna Kirsti Schrøder Leiros og forskningsgruppen LacZymes liker å gjøre ting vanskelig.
Å stoppe Pac-man-enzymene som klipper i stykker antibiotikaene, er ikke lett, men Hanna Kirsti Schrøder Leiros og forskningsgruppen LacZymes liker å gjøre ting vanskelig.
Bakterienes mange smarte forsvarsvåpen kan være
en del av løsningen på resistensproblemet.
Ved kreativ bruk av høy kjemikompetanse har kjemikerne i Tromsø forbedret et molekyl funnet i det arktiske hav. Klarer farmasøytene å pakke det inn i en god formulering, kan det, for første gang på over 30 år, komme et nytt antibiotikum.
Stor akademisk innsats rundt resistensproblematikken har gitt Tromsø to nasjonale funksjoner for antibiotikaresistens.
Kampen mot antibiotikaresistens intensiveres over hele verden. Vi har besøkt Tromsø hvor vi finner noen av dem som kjemper ved fronten.
Arnfinn Sundsfjord ble fascinert av bakterier og resistensproblematikken på 1990-tallet, byttet fagområde og viet karrieren til kampen mot bakteriene. Nå leder han arbeidet mot antibiotikaresistens i Tromsø.
I kampen mot antibiotikaresistens studerer farmasøytene i Tromsø alt fra mikrobene i tarmen din til alle norske husstanders GPS-koordinater.
Farmaceutenes studentambassadører ved vårt nordligste universitet får god respons på sine arrangementer og synes det gir dem mye å være engasjert i foreningen.
I biblioteket på Oslo katedralskole finner du Agatha Christie perm til perm med farmakopeer og Henrik Smiths legebøker i Norges mest fascinerende samling av farmasøytisk kulturhistorie.
Senter for farmasi lever en omflakkende tilværelse på Universitetet i Bergen. Det gir dem noen utfordringer med organisering og finansiering, men faglig og for forskningen er det gull verdt.
ACD Pharmas forretningshemmelighet er hvilken kloakk de finner råmaterialet sitt i. Med det vil de gjøre suksess på å redde verden fra antibiotikaresistens. Men først må de gjennom sin største utfordring: EUs regelverk.
Rune Kjeken i Legemiddelverket er positiv til forskning på bakteriofager og tror det har sin nytte, men han er ikke helt frelst.
Forskere i Tromsø ser stort potensial i bakteriofager og har startet et prosjekt som studerer hvordan bakteriofager kan være med på å bekjempe antibiotikaresistens.
Norges første kommunefarmasøyt, Astrid Gilje Hageler i Trondheim kommune, feirer ti år i jobben og får kollega i jubileumsgave.
I stedet for at farmasien styrkes ved å flytte den fra Namsos, frykter mange at utdanningen raseres hvis den flyttes. Onsdag faller kanskje dommen.