Leserbrev: Betaling av egenandeler på apotek
Hvordan skal betaling av egenandeler på apotek praktiseres? Skal apotekene levere ut ubegrensede mengder på folketrygdens regning? Ja, mener Nav.
Hvordan skal betaling av egenandeler på apotek praktiseres? Skal apotekene levere ut ubegrensede mengder på folketrygdens regning? Ja, mener Nav.
Pharmaceutical care-konseptet, som blant annet innebærer en plikt til systematisk avdekking og håndtering av legemiddelrelaterte problemer (LRP), ser etter to tiår ikke ut til å lykkes i Norge/Norden. Hva kan vi gjøre med det?
Leder i Norges Farmaceutiske Forening, Anne Markestad, fortsetter her debatten om resepthåndtering som Erik Pomp startet i NFT nr. 2/2008 med artikkelen «Farmasøyten: Korrekturleser eller bidragsyter til riktigere legemiddelbruk?»
Erik Pomp gir her et svar på kommentarene som kom til artikkelen hans i NFT nr. 2/2008, «Farmasøyten: Korrekturleser eller bidragsyter til riktigere legemiddelbruk?»
Svein Haavik og Anders Ekedahl kommenterer her Erik Pomps artikkel «Farmasøyten: Korrekturleser eller bidragsyter til riktig legemiddelbruk?»
Endringsprosessene i norsk apotekfarmasi i kjølvannet av liberaliseringen fortsetter. Det ser ut til at apotekkjeder og andre ønsker seg flere farmasøyter i apotek, også på bekostning av det tekniske personalet. Dette er antakelig en pragmatisk tilnærming ut fra dagens gitte rammer, men det betyr ikke at den er bra i seg selv. Farmasøytens profesjonelle rolle må ikke reduseres til korrekturlesing.
«One drug-fits all»-konseptet, som i dag er fremherskende blant legemidler på markedet, endres nå. Farmasøytisk industri må i økende grad lage medikamenter som tar hensyn til individuelle forskjeller (farmakogenomikk).
Skal helsemyndighetene bry seg om nordmenns overvekt eller er det en sak bare for individet?
Farmasistudent Kevin Choat ved Senter for farmasi i Bergen har skrevet et innlegg om farmasøytens plikt til å holde seg faglig oppdatert og arbeidsgivers villighet til å tilrettelegge for dette. Innlegget er basert på en etikkoppgave han avla ved Universitetet i Bergen i juni 2007.
Vertikalt integrert eierskap av grossist og apotek har endret legemiddelområdet og økt kommersialisering på bekostning av faglige hensyn. Et resultat er dyre generika og høye avanser i grossistledd. Staten allokerer ressurser og ansvar for legemiddelinformasjon og rådgivning til institusjoner med andre primære arbeidsoppgaver, mens uavhengige akademiske grupper nedprioriteres. Farmasøytenes og legenes organisasjoner bør arbeide for å fjerne retten til vertikal integrasjon av grossist og apotek, og arbeide for at informasjon om legemidler ikke bare er produsentuavhengig, men også uavhengig i forhold til institusjoner med myndighets- og forvaltningsoppgaver på legemiddelområdet.
Legemiddelfirmaet Novartis har saksøkt den indiske regjering for å få omgjort et avslag på en patentsøknad for en type kreftmedisin. Hvis de får medhold i den indiske retten, vil dette ha meget alvorlige konsekvenser for tilgangen til medisiner for pasienter i fattige land. Leger Uten Grenser har derfor engasjert seg i saken og krever at Novartis trekker tilbake sitt søksmål.