Globoid borte
Globoid er borte. Rakettene på nyttårsaften 2014 markerte kanskje noe annet, men da var det altså ikke lenger lov for apotekene å selge Globoid.
Globoid er borte. Rakettene på nyttårsaften 2014 markerte kanskje noe annet, men da var det altså ikke lenger lov for apotekene å selge Globoid.
Andelen eldre i befolkningen vokser raskt og det forventes en kraftig økning i antall personer som rammes av en demenssykdom. Samtidig vet vi at eldre i dag bruker flere legemidler enn noen gang og at legemiddelforbruket er stadig økende.
Demens er en fellesbetegnelse på en rekke sykelige tilstander i hjernen som er kjennetegnet ved ervervet kognitiv svikt, svikt av emosjonell kontroll og sviktende funksjonsevne i forhold til dagliglivets funksjoner.
Vil du utvikle et nytt legemiddel eller teste en ny legemiddelbehandling i klinikken? VIRIL (Veiledning og Råd I Legemiddelutvikling) er et prosjekt i Legemiddelverket som tar sikte på å gjøre vitenskapelig og regulatorisk veiledning mer tilgjengelig for deg som bruker.
Bivirkningsrapportering er det viktigste verktøyet i overvåkingsarbeidet, og hele forutsetningen for at et legemiddel blir godkjent er at nytten oppveier risikoen ved å bruke legemiddelet.
– et eksempel på hva vi kan få til ved forsyningssvikt
Å arbeide som klinisk farmasøyt ved Revmatologisk avdeling
Resepter med vanedannende legemidler krever ekstra oppmerksomhet ved utlevering fra apotek. Det er lett å overse disse kundene i en hektisk apotekhverdag hvis henteintervall ikke stemmer med dosering, kunden bruker ulike apotek eller doseringen er «etter avtale».
– problemer og dilemmaer
Med ønske om å bedre kontakten mellom medisin- og farmasistudenter har flere aktører, deriblant NoPSA og Nmf, gjort brobyggende tiltak. Ett eksempel er etableringen av Nasjonalt råd for helseprofesjonenes samarbeid.
Hvert kundemøte, alt fra rekvirenter til gravide og eldre på apotek, representerer en potensiell mulighet til å lære noe nytt. Ved å starte dagen med å tenke at «i dag skal jeg lære noe nytt» og virkelig sette dette ut i livet på jobb, kan man få noen utrolig spennende dager.
Helsedirektoratet har utviklet kjernejournalen som en kilde til oppsummert informasjon om helsen din med oversikt over legemidler, besøkshistorikk hos lege og kritisk informasjon som eventuelle allergier og overfølsomhetsreaksjoner. Apotekfarmasøytens tilgang til utvalgt informasjon i kjernejournalen er et nødvendig og viktig bidrag for å øke pasientsikkerheten.
De ansatte i apotek gjør i det daglige en god og viktig jobb, men det er ikke alltid like lett å få øye på for andre. Vi har dessuten et ønske om stadig forbedring. Kvalitetsindikatorer kan bidra til at arbeidet både gjøres bedre og blir mer synlig.
«Hvis jeg var helseminister...» lød tittelen professor Per Fugelli var utfordret til foredra om under Farmasidagene. Med vekt på menneskesyn og ydmykhet ga han både farmasøyter, og annet helsepersonell, et perspektiv på deres egen virkelighet.
Farmasidagene ga de fremmøtte anledning til å høre statssekretær Cecilie Brein-Karlsen fortelle om arbeidet med den kommende legemiddelmeldingen, eller kanskje mer presist se representanten fra Helse- og omsorgsdepartementet gi en oppvisning i å holde kortene tett til brystet.